Zorg goed voor je immuunsysteem, suppleer vitamine D!
Auteur: Liza Koppen
De zomer staat om de hoek, de zon begint weer te schijnen. De zon is verantwoordelijk voor aanmaak van vitamine D en is dus goed voor je lichaam. Vitamine D draagt bij aan de normale werking van het immuunsysteem, ondersteunt de afweer en speelt onder andere een rol in het celdelingsproces. Vooral zwangere vrouwen, ouderen, getinte of donkere huidskleur, huidbedekking en/of weinig buiten komen zijn risicofactoren voor een tekort. Tekorten komen veel voor in de winter door een lage UV-index. Je zou denken: hup, lekker de zon in met je gezicht! Maar ook in de zomer kun je een tekort hebben. In dit artikel vertellen we je meer.
Voordat je de zon in rent, moet gezegd worden dat de zon de grootste boosdoener is voor tekenen van huidveroudering. UV-A en UV-B-straling dringen de huid in, dit zie je bijvoorbeeld aan rode verkleuring van de huid, en zorgen mogelijk voor een minder goed werkend immuunsysteem en minder elasticiteit in de huid. Als gevolg van blootstelling aan de zon kleurt de huid bruin. Ook deze bruine verkleuring, wat vaak gezien wordt als esthetisch, dient als een natuurlijk beschermingsfactor van de huid. Dit komt namelijk door de aanmaak van melanine in de huid. Deze bruine verkleuring en de eiwitten in de bovenste huidlaag (stratum corneum) absorberen de UV-stralingen en houden de straling als het ware tegen om huidschade te voorkomen. Echter, dit mechanisme is niet voldoende om de huid volledig te beschermen tegen schade in de huid. Zeker in de zomer als de zon dicht bij de aarde staat. Deze opgelopen beschadiging kan leiden tot rimpelvorming, doordat het indirect collageen afbreekt en anti-oxidanten in de huid uitgeput raken.
Uit voeding neem je vitamine D als dusdanig op.
Te veel blootstelling aan de zon is schadelijk, daarom is het belangrijk zonblootstelling zoveel mogelijk te beperken. Maar hoe kom je dan aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine D (10 mcg voor gezonde volwassenen, 20 mcg voor ouderen)? Gelukkig kun je vitamine D (D2 en D3) ook binnenkrijgen uit voeding. Bekende bronnen zijn (sommige, niet alle) champignons (D2) en vette vis (D3). Ook wordt vitamine D, in de D3 vorm vanwege de sterkere werking, vaak aan producten toegevoegd, denk bijvoorbeeld aan margarine, en omdat vitamine D een in vet oplosbare vitamine is wordt het beter opgenomen als er een geringe hoeveelheid vet aanwezig is in de maaltijd.
Teveel vitamine D
Je kunt nooit teveel vitamine D aanmaken als gevolg van langdurige blootstelling aan de zon. Afhankelijk van de vitamine D status in het lichaam vindt er ‘fotodegradatie plaats’ in het lichaam, waarbij de aanmaak van vitamine D in de huid wordt geremd. Bij overmatige inname van vitamine D uit voeding en suppletie is dit anders, het lichaam verwerkt dit anders en langdurig gebruik van zeer hoge doseringen vitamine D kunnen schadelijk zijn voor het lichaam. Om welke doseringen dit gaat is niet bekend, de wetenschap heeft hier nog geen consensus voor gevonden. Doseringen tot 75 mcg zijn door de Nederlandse autoriteiten veilig bevonden.
Wat moet je onthouden?
Vitamine D zorgt mede voor een goede weerstand en ondersteunt de afweer van het lichaam, waarbij de zon tot wel 90% kan bijdragen van de vitamine D-opslag in het lichaam. Verschillende factoren dragen bij aan een verminderde vitamine D opname via zonblootstelling. Naarmate je ouder wordt is het lichaam minder goed in staat om vitamine D op te nemen. Ook het gebruik van UV-bescherming, zwangerschap, een getinte of donkere huidskleur, weinig buitenkomen en huidbedekking zorgen voor een verminderde aanmaak. Ook voeding draagt bij aan vitamine D aanmaak, echter niet iedereen volgt een vitamine D rijk voedingspatroon. Hierdoor is het raadzaam om het gehele jaar door, dus ook in de zomer, suppletie in te zetten om een goede vitamine D status in het lichaam te behouden. 20 mcg per dag is voldoende om de vitamine D status in het lichaam op peil te houden.
Gerelateerde artikelen
Histamine, voeding en eczeem
Er zijn speculaties over de relatie tussen bepaalde voedingstriggers die de eczeemsymptomen kunnen verergeren. Neem bijvoorbeeld histaminerijke voedingsmiddelen. Wat is histamine nu eigenlijk, waar zit het is en wat zegt de wetenschap over de link tussen histamine, voeding en eczeem?
De 5 belangrijkste vragen voor voedingsadvies bij eczeem.
Tijdens de intake met een eczeempatiënt is het belangrijk om aandacht te besteden aan het voedingspatroon. Dit kan namelijk in verband staan met de ernst van de symptomen of het patroon waarin eczeem zich manifesteert. Als behandelaar zou je deze 5 vragen moeten stellen aan de patiënt.
Jouw klant vraagt om voedingsadvies bij acne. Wat zeg jij dan?
In dit artikel willen we je inspireren verder te kijken dan het elimineren van voedingsmiddelen en voedingsadvies juist positief in te zetten als onderdeel van de acnebehandeling.
Fabels en feiten over voeding en de huid
De rol van voeding en suppletie binnen huidgezondheid en -verbetering wordt steeds beter erkend door gezondheidsprofessionals. Maar er wordt ook veel onzin verspreid en verkocht. Wat zijn de fabels en wat is nu waar?
Is melk goed voor elk? Hoe zit het met acne?
Zuivelfabrikanten suggereren dat melk ‘de basis is waar ons lichaam op draait’, maar is melk wel goed voor elk? Wat is de relatie tussen zuivel en acne? Dit artikel is gebaseerd op een observationele studie waarin wordt gekeken naar de zuivelinname bij vrouwen met acne vulgaris.
Voeding en functies in de huidgezondheid
Om de rol van voeding- en suppletie bij specifieke huidaandoeningen te begrijpen is het van belang om verschillende functies van micro- en macronutriënten in de huid te kennen. In dit artikel wordt ingegaan op de relevante functies van eiwitten, vetten, vitamines en mineralen binnen de huidgezondheid.