overzicht artikelen

Jouw klant vraagt om voedingsadvies bij acne. Wat zeg jij dan?

Auteur: MSc. S.M. Jordaans (Samantha), Voedingswetenschapper en diëtist.

Vermoedelijk iets als: ‘Vermijd varkensvlees, zuivel en chocolade’. Een veelgehoord advies, maar hoe praktisch en volwaardig is dit? Grote kans dat jouw klant hier nog vraagtekens bij heeft. In dit artikel willen we je inspireren verder te kijken dan het elimineren van voedingsmiddelen en voedingsadvies juist positief in te zetten als onderdeel van de acnebehandeling.

Bovengenoemde voedingsmiddelen worden vaak beschouwd als componenten die acne kunnen verergeren. Zo wordt het westerse voedingspatroon, met veel suiker, geraffineerde granen, eiwitten en vet, in verband gebracht met acne. Berichten over een mogelijke samenhang zijn echter veelal gebaseerd op individuele gevallen, maar ook op epidemiologische studies die aantonen dat populaties die weinig vlees, granen en zuivel nuttigen geen last hebben van acne.

Wat zegt de wetenschap nu eigenlijk?

Onderzoekers suggereren dat het verband tussen voeding en acne onder andere te maken zou hebben met de glycemische lading. Voeding met een hoge lading (bv. suikerrijke voeding) zorgt voor snel stijgende insulinespiegels. Dit kan indirect de synthese van het hormoon DHT (dihydrotestosteron) stimuleren, dat verhoogd is bij pubers met acne.

In de praktijk is ook veel belangstelling voor zuivel en acne. Hoewel gedegen oorzaak-gevolg studies ontbreken, zijn er wel aanwijzingen dat dit mogelijk komt door de aanwezigheid van hormonen en wei-eiwit in (vooral magere) zuivel. Tevens is melkconsumptie geassocieerd met hogere IGF-I waarden. IGF-I is een insuline achtige stof. Als deze verhoogd is kan de proliferatie van keratinocyten toenemen. Iets wat je juist niet wilt zien bij mensen met acne.

Meer weten over de rol van voeding bij acne? Klik dan HIER voor onze geaccrediteerde opleidingen.

Naar opleidingen

Praktisch en volwaardig voedingsadviezen

Met deze kennis lijkt het een logisch advies om zuivel te beperken. Maar vraag jezelf dan eerst af of dit advies wel echt gezond is. Want als jij jouw klant adviseert zuivel te beperken, hoe zorg je er dan voor dat jouw klant er een volwaardig voedingspatroon op nahoudt? Het antwoord is eigenlijk heel simpel. Geef jouw klant een lijstje mee met alternatieven die verrijkt zijn met onder andere calcium, riboflavine en vitamine B12. Zo maak je de klant niet alleen blij en gemotiveerd met een zeer praktisch advies, je denkt ook aan de algemene gezondheid van de klant.

Een visoliecapsule is niet voldoende

Wat we ook vaak zien in de praktijk is dat er heel gemakkelijk voedingssupplementen worden ingezet bij acne. Bijvoorbeeld de zogenaamde ‘meest zuivere’ omega-3-visolie capsules, met een flink prijskaartje. Echter, of de ernst van acne hier nu van afneemt, dat is nooit hard bewezen. Bovendien zullen omega-3-visolie capsules in een pot snel oxideren, wat de (huid)gezondheid niet te goede zal komen. Sterker nog, niet de omega-3-inname, maar een te hoge omega-3-omega-6-ratio in de voeding speelt een mogelijke rol bij inflammatoire acne. Met een supplement, met slechts één of twee gram visolie ga je die ratio niet …

De Beauty Professional

Dit artikel schreven we voor De Beauty Professional. Wil je de rest van dit artikel lezen? Klik dan op deze link. We schrijven maandelijks een artikel voor dit online platform voor beautyprofessionals. Laat je inspireren met de waarheid over voeding en acne. 

Volledig artikel

Er is nog zoveel meer te bereiken met voeding en suppletie, je moet alleen weten hoe. Bij het KIVH helpen we jouw graag door wetenschap praktisch toepasbaar te maken, zodat jij het beste kunt halen uit jouw behandelingen voor blijvend resultaat. De opleiding ‘Voeding, suppletie en acne’ leer je hoe je deze hulpvraag op de juiste manier kunt beantwoorden. Zorg dat je erbij bent! Aanmelden kan via

Benieuwd naar onze andere opleidingen? Ga dan snel naar voor ons aanbod.