Online opleiding

Voeding en eczeem

 • Meest complete opleiding
 • 1 jaar lang toegang
 • 72 lessen
 • Video´s en opdrachten
 • Gratis masterclass wetenschap
Direct inschrijven

Wetenschappelijk

✓ Praktisch

✓ Specialistisch

✓ Onafhankelijk

✓ Betrouwbaar 

Dit wil ik!

De meest complete opleiding over voeding en eczeem.

Lang niet iedereen met eczeem heeft een voedselallergie en de oorzaak van eczeem ligt niet in de darmen. Wel zijn er verbanden gevonden, maar dat ligt genuanceerder. Er wordt van alles geschreven en gezegd over voeding en eczeem, maar wat is nu waar? Hoe kan voeding bijdragen aan een goede huidbarrièrefunctie en wanneer is voedingsadvies volgens wetenschappers gewenst als aanvulling op de medicamenteuze behandeling van eczeem. 

In de online opleiding ‘Voeding en eczeem’ leer je wat voedselallergieën en eczeem met elkaar te maken kunnen hebben en wat er in de literatuur bekend is over voedingstriggers en voedingspatronen bij eczeem. Ook wordt je door de gespecialiseerde master docent op een betrouwbare manier meegenomen in de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van de darmen en de vermeende verbanden met eczeem. Bovenal leer je alle kennis praktisch toe te passen, zodat je als professional vragen van jouw klant/patiënt op een gedegen en betrouwbare manier kunt beantwoorden. 

De opleiding bestaat uit 10 modules en wordt verstrekt in de vorm van video’s, teksten en opdrachten die je op elk gewenst moment kunt volgen. Al overtuigd? Meld je dan aan door op de button te klikken.

Leerdoelen en inhoud

Wat kun je verwachten van de opleiding?

 1. De prevalentie van eczeem
 2. Risicofactoren voor eczeem
 3. De ziektelast van eczeem
 4. De pathofysiologie van eczeem
 5. Huidige behandelingen van eczeem
 1. De definitie van een voedselallergie
 2. De diagnose van een voedselallergie
 3. De pathofysiologie van een voedselallergie
 4. Eczeem en IgE-gemedieerde acute reacties
 5. Late eczemateuze reacties
 6. De prevalentie van voedselallergieën bij eczeem
 7. Eliminatie diëten bij eczeem
 1. Eieren
 2. Zuivel
 3. Gluten
 4. Pinda's
 5. Salicylaten
 6. Histamine
 7. Benzoaten
 8. Alcohol
 1. Pro-inflammatoir dieet en eczeem
 2. Het mediterraan voedingspatroon en eczeem
 3. Maternale voeding en risico op eczeem bij kinderen
 1. Omega-3 vetzuren
 2. Gamma linoleenzuur (GLA)
 3.  Zink
 4. Vitamine D
 5. Vitamine B12
 6. Calcium
 7. Fytonutriënten
 1. De huid-darm-microbiota-as
 2. Eczeem en de microbiota samenstelling
 3. Eczeem en antibioticagebruik
 4. Eczeem en probiotica
 5. Eczeem en prebiotica
 6. Poeptransplantatie bij eczeem
 1. Eczeem en inflammatoire darmziekten
 2. Ondervoeding bij inflammatoire darmziekten
 3. Het eliminatie dieet bij inflammatoire darmziekten
 4. Eczeem en eosinofiele oesofagitis
 5. Eczeem en prikkelbaar darmsyndroom
 1. Eczeem en obesitas
 2. Eczeem en diabetes
 3. Eczeem en hart- en vaatziekten
 1. Leefstijl en eczeem
 1. Voeding als onderdeel van de eczeembehandeling
 2. Het risico van restrictieve diëten
 3. Omgaan met voedselallergieën/-intoleranties
 4. Omgaan met eczeem en darmproblemen
 5. Voedingssupplementen en eczeem
 6. Alcoholgebruik en eczeem
 7. Metabole gezondheid en eczeem
 8. Mentale gezondheid en eczeem
 9. Eczeempreventie
 10. Multidisciplinaire samenwerking

Als je alle modules hebt doorlopen dien je een schriftelijk examen te voltooien. Het examen bestaat uit multiple choice vragen en een casus. Elke 2 maanden kijken we de gemaakte examens na. Heb jij jouw examen ingeleverd en jouw evaluatieformulier ingediend dan kijken we ook jouw examen na. Bij een voldoende ontvang je jouw persoonlijke deelnamecertificaat en regelen wij indien van toepassing jouw accreditatiepunten.

Praktische informatie

Datum:

Dit is een online opleiding die je dagelijkst kunt starten. Zodra je je hebt ingeschreven en jouw betaling binnen is krijg je toegang tot de opleidingsomgeving. 

Duur:

Het doorlopen van alle modules zal ongeveer 26 uur in beslag nemen, afhankelijk van hoe snel je door de teksten, video’s en opdrachten heen gaat. Je kunt de opleiding op elk gewenst moment volgen, pauzeren of opnieuw volgen. Je krijgt een jaar lang toegang tot de opleidingsomgeving en kunt gebruikmaken van het contact met onze diëtisten. Zij denken graag mee met jouw casussen. Tip: maak een goede planning. Hulp nodig? Dan helpen wij je daar bij door met je mee te denken. Leren moet vooral leuk en relaxed zijn! 

Interactie:

Elke cursist wordt binnen enkele weken na het inschrijven met de opleiding persoonlijk gebeld. Ook krijg je als cursist elke 3 maanden een persoonlijke mail met de uitnodiging vragen te stellen. Bovendien nodigen wij deelnemers regelmatig uit om met elkaar in gesprek te gaan over de inhoud van de lessen en om casussen te bespreken. Wij initiëren hiervoor regelmatig kleinschalige (online en fysieke) bijeenkomsten. Interactie wordt ook gestimuleerd door opdrachten te maken, artikelen te bestuderen, na elke module meerdere oefenvragen te beantwoorden, video’s en afbeeldingen te bekijken en in te zetten etc.

Kosten:

€399,- (excl. BTW) voor de gehele opleiding, inclusief lesmateriaal, examen, certificaat en een jaar lang begeleiding van onze diëtisten. Met een gemiddelde duur van 26 uur die je aan deze opleiding besteed komt dit neer op <€16,- per uur. 

Doelgroep:

Schoonheidsspecialisten, huidtherapeuten, diëtisten, voedingskundigen, leefstijlartsen en dermatologen. 

Accreditatie:

Accreditatie is aangevraagd bij SKIN. De opleiding geaccrediteerd met 26 punten door MBOG. Op verzoek wordt ook accreditatie voor andere beroepsgroepen aangevraagd. Mail naar info@kivh.nl voor jouw verzoek. 

Werkvorm:

Je volgt verschillende webcollege’s/videoclips, beantwoordt oefenvragen, maakt praktijkopdrachten en leest interessante literatuur. KLIK HIER voor een gratis les uit de opleidging om een indruk te krijgen van hoe de opleiding wordt verstrekt.

Aanmelden:

Door je in te schrijven via de inschrijfbutton (bovenaan deze pagina of hieronder) kun je deelnemen aan de opleiding. Je kunt dan veilig betalen via iDEAL, Credit Card of Bancontact (België). Zodra de betaling is voldaan ontvang je een bevestiging van jouw inschrijving.