Module 3. Les 1 Eieren
Ei-allergie wordt beschouwd als de meest voorkomende voedselallergie bij eczeem; de exacte prevalentie is echter moeilijk in te schatten. Een dubbelblinde, placebogecontroleerde studie bij 107 kinderen toonde aan dat ei-allergie tot 70% van alle voedselallergieën bij eczeempatiënten uitmaakt (80). Een ander onderzoek, waarbij IgE-antilichamen werden gemeten bij 2-jarige kinderen met eczeem, vond bij 73% van hen niveaus geassocieerd met ei-allergie (81). Toch is dit bewijs niet overtuigend, aangezien in een ander onderzoek, waarbij zowel voedselprovocaties als niveaus van IgE-antilichamen werden gebruikt, werd gevonden dat de prevalentie dichter bij 16% zou kunnen liggen (82). Bovendien lijkt ei-allergie significant minder vaak voor te komen bij adolescenten en volwassenen dan bij kinderen. In een studie van 179 eczeempatiënten ouder dan 14 jaar werd de prevalentie van slechts 6% vastgesteld (met meting van IgE-niveaus, bevestigd met voedselprovocaties) (83). Als ei-allergie correct wordt gediagnosticeerd, kan het elimineren van eieren uit het dieet leiden tot een aanzienlijke verbetering van de eczeemsymptomen, zoals aangetoond in een gerandomiseerde gecontroleerde studie uit 1998 (84). Dat gezegd hebbende, heeft het geen zin om ei-vrij voedingspatroon te implementeren bij eczeempatiënten zonder gediagnosticeerde ei-allergie (53). Daarbij is het als professional goed om te realiseren dat ei in veel producten verwerkt zit en het niet makkelijk is om volledig te elimineren.
Opdracht: Producenten van producten waarin ei is verwerkt zijn verplicht dit op de verpakking te zetten. Zie het voorbeeld hieronder. Pak een product uit de kast en bekijk of hier ei of een ander allergeen op vermeld staat. Dit kun jij jouw patiënt ook adviseren te doen.
Kinderen met eczeem hebben een hoger risico op het ontwikkelen van een voedselallergie. Er zijn studies die aangeven dat vroege introductie van hoog-allergene voeding een preventief effect op de ontwikkeling van een voedselallergie kan hebben. De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) heeft voor kinderen met eczeem dan ook de volgende aanbevelingen geformuleerd: Bij kinderen met matig-ernstig eczeem kan bewerkt kippenei-introductie het beste zo vroeg mogelijk (van 4 tot en met 6 maanden) plaatsvinden.
Voor het vroeg introduceren en opbouwen van eieren in het voedingspatroon van jonge baby’s vanaf 4 maanden heeft de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde een schema gemaakt. Dit schema wordt gebruikt om voor het eerst kippenei aan baby’s te geven met als doel een kippenei-allergie te voorkomen. Dit kan nadat met de bijvoeding is gestart (vanaf 4 maanden). Kinderen met eczeem hebben een grotere kans op een kippenei-allergie, omdat kippenei via de kapotte huid het lichaam binnenkomt als anderen kippenei eten. De huid is niet de juiste manier om voor het eerst met voeding in aanraking te komen; dat is via de darm. Door kinderen zo vroeg mogelijk kippenei via het maagdarmkanaal te geven, komt het lichaam op de juiste manier in aanraking met kippenei en wordt de kans op een allergie veel kleiner.
Opdracht: Zoek het introductieschema voor kippenei HIER op. Bestudeer het schema goed en lees de tekst erboven grondig. Je kunt als zorgverlener ouders van baby’s met eczeem naar dit schema verwijzen om het risico op het ontwikkelen van een allergie te beperken. Let op, vragen uit het examen kunnen over dit schema gaan.
Opdracht: bekijk de gehele richtlijn HIER. En lees wat ouders van jonge kinderen met eczeem wordt geadviseerd.
Als je deze les hebt doorlopen en het artikel hebt gelezen klik dan op ‘Voltooien‘ en op ‘Ja‘ om naar module 3, les 2 te gaan.