Module 2. Les 4 Eczeem en IgE-gemedieerde acute reacties
Onmiddellijke bijwerkingen op blootstelling aan voedsel worden als IgE-gemedieerd beschouwd. Symptomen kunnen binnen enkele minuten tot uren na voedselinname optreden en kunnen zich manifesteren als een enkel symptoom of meerdere symptomen. Hierbij kunnen één of meerdere organen in het huid-, ademhalings-, cardiovasculaire of gastro-intestinale systeem betrokken zijn.
Acute reacties omvatten vaak anafylaxie (snelle, levensbedreigende reactie), maar kunnen zich ook op de huid manifesteren als eczeemsymptomen, zoals pruritus, erytheem, morbilliforme (grofvlekkige) uitbarstingen, urticaria of angio-oedeem. Hoewel wordt aangenomen dat acute reacties worden veroorzaakt door IgE-antilichamen, is het meten van hoeveelheden van deze antilichamen niet voldoende om de diagnose voedselallergie te stellen, aangezien deze tests vaak vals-positief zijn. De gouden standaard voor het diagnosticeren van acute voedselallergie is een orale provocatie met voedsel en placebo in een ziekenhuisomgeving (61-63) (zie module 2, les 2).
Als je deze les hebt doorlopen en het artikel hebt gelezen klik dan op ‘Voltooien‘ en op ‘Ja‘ om naar les 5 te gaan.